GATE 2015 ME – SET 2 – Complete Solutions

Q1. At least one eigenvalue of a singular matrix is

(A) positive               (B) zero                (C) negative                (D) imaginary

Solution: (B)

Q2. At x = 0, the function f(x) = |x| has

(A) a minimum                        (B) a maximum

(C) a point of inflexion           (D) neither a maximum nor minimum

Solution: (A)

Q3. Curl of vector V(x, y, z) = 2x2i + 3z2 j – y3 k at x = y = z = 1 is

(A) −3i             (B) 3i               (C) 3i – 4j               (D) 3i – 6k

Solution: (A)

Q4. The Laplace transform of ei5t where I = √−1, is

(A)              (B)                (C)                 (D) 

Solution: (B)

Q5. Three vendors were asked to supply a very high precision component. The respective probabilities of their meeting the strict design specifications are 0.8, 0.7 and 0.5. Each vendor supplied one component. The probability that out of total three components supplied  by the vendors, at least one will meet the design specification is _________

Solution: Key = 0.96 to 0.98

Q6. A small ball of mass 1 kg moving with a velocity of 12 m/s undergoes a direct central impact with a stationary ball of mass 2 kg. The impact is perfectly elastic. The speed (in m/s) of 2 kg mass ball after the impact will be__________

Solution: Key = 7.8 to 8.2

Q7. A rod is subjected to a uni-axial load within linear elastic limit. When the change in the stress is 200 MPa, the change in the strain is 0.001. If the Poisson’s ratio of the rod is 0.3, the modulus of rigidity (in GPa) is _______

Solution: Key = 76 to 78

Q8. A gas is stored in a cylindrical tank of inner radius 7 m and wall thickness 50 mm. The gage pressure of the gas is 2MPa. The maximum shear stress (in MPa) in the wall is

(A) 35                 (B) 70               (C) 140                   (D) 280

Solution: (C)

Q9. The number of degrees of freedom of the planetary gear train shown in the figure is I-19

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) 3

Solution: (C)

 

Q10. In a spring-mass system, the mass is m and the spring constant is k. The critical damping coefficient of the system is 0.1kg/s. In another spring-mass system, the mass is 2m and the spring constant is 8k. The critical damping coefficient (in kg/s) of this system is ____________

Solution: Key = 0.38 to 0.42

Q11. The uniaxial yield stress of a material is 300 MPa. According to von Mises criterion, the shear yield stress (in MPa) of the material is ________

Solution: Key = 171 to 175

Q12. If the fluid velocity for a potential flow is given by V(x, y) = u(x, y)i +  v(x, y)j with usual notations, then slope of the potential line at (x, y) is

(A) $$\frac{v}{u}$$          (B) $$-\frac{u}{v}$$         (C) $$\frac{v^{2}}{u^{2}}$$             (D) $$\frac{u}{v}$$

Solution: (B)

Q13. Which of the following statements regarding a Rankine cycle with reheating are TRUE?

(i) increase in average temperature of heat addition

(ii) reduction in thermal efficiency

(iii) drier steam at the turbine exit

(A) only (i) and (ii) are correct               (B) only (ii) and (iii) are correct

(C) only (i) and (iii) are correct              (D) (i), (ii) and (iii) are correct

Solution: (C)

Q14. Within a boundary layer for a steady incompressible flow, the Bernoulli equation

(A) holds because the flow is steady                  (B) holds because the flow is incompressible

(C) holds because the flow is transitional        (D) does not hold because the flow is frictional

Solution: (D)

Q15. If a foam insulation is added to a 4 cm outer diameter pipe as shown in the figure, the critical radius of insulation (in cm) is _______

I-25

Solution: Key = 4.9 to 5.1

Q16. In the laminar flow of air (Pr = .7) over a heated plate I, if δ and δT denote, respectively, the hydrodynamic and thermal boundary layer thicknesses, then

(A)               (B)              (C)               (D) 

Solution: (C)

Q17. The COP of a Carnot heat pump operating between 6℃ and 37℃ is _________

Solution: Key = 9.8 to 10.2

Q18. The Van der Waals equation of state is $$\left ( p+\frac{a}{v^{2}} \right )\left ( v-b \right )=RT$$ , where p is pressure, v is specific volume, T is temperature and R is characteristic gas constant. The SI unit of a is

(A)             (B)              (C)              (D) 

Solution: (C)

Q19. A rope-brake dynamometer attached to the crank shaft of an I.C. engine measures a brake power of 10 kW when the speed of rotation of the shaft is 400 rad/s. The shaft torque (in N-m) sensed by the dynamometer is ________

Solution: Key = 24 to 26

Q20. The atomic packing factor for a material with body centered cubic structure is ________

Solution: Key = 0.66 to 0.69

Q21. The primary mechanism of material removal in electrochemical machining (ECM) is

(A) chemical corrosion             (B) etching

(C) ionic dissolution                  (D) spark erosion

Solution: (C)

Q22. Which one of the following statements is TRUE?

(A) The ‘GO’ gage controls the upper limit of a hole

(B) The ‘NO’ gage controls the lower limit of a shaft

(C) The ‘GO’ gage controls the lower limit of a hole

(D) The ‘NO GO’ gage controls the lower limit of a hole

Solution: (C)

Q23. During the development of a product, an entirely new  process plan is made based on design logic, examination of geometry and tolerance information. This type of process planning is known as

(A) retrieval         (B) generative              (C) variant               (D) group technology based

Solution: (B) 

Q24. Annual demand of a product is 50000 units and the ordering cost is Rs. 7000 per order. Considering the basic economic order quantity model, the economic order quantity is 10000 units. When the annual inventory cost is minimized, th3e annual inventory holding cost (in Rs.) is ______

Solution: Key = 34000 to 36000

Q25. Sales data of a product is given in the following table:

I-35

Regarding forecast for the month of June, which one of the following statements is TRUE ?

(A) Moving average will forecast a higher value compared to regression.

(B) Higher the value of order N, the greater will be the forecast value by moving average.

(C) Exponential smoothing will forecast a higher value compared to regression.

(D) Regression will forecast a higher value compared to moving average.

Solution: (D)

Q26. The change of a student passing an exam is 20%. The chance of a student passing the exam and getting above 90% marks in it is 5%. GIVEN that a student passes the examination, the probability that the student gets above 90% marks is

(A) 1/18               (B) 1/4               (C) 2/9                 (D) 5/18

Solution: (B)

Q27. The surface integral  $$\iint_{S}\frac{1}{\pi }(9xi-3yj)\cdot n dS$$ over the sphere given by x2 + y2 +z2 = 9 is ___________

Solution: Key = 214 to 218

Q28. Consider the following differential equation:

38  initial condition: y = 2 at t = 0.

The value of y at t = 3 is

(A) $$-5e^{-10}$$            (B) $$2e^{-10}$$             (C) $$2e^{-15}$$               (D) $$-15e^{2}$$

Solution: (C)

Q29. The value of function f(x) at 5 discrete points are given below

I-39

Using Trapezoidal rule with step size of 0.1, the value of 39is ________

Solution: Key = 21.8 to 22.2

Q30. The initial velocity of an object is 40 m/s. The acceleration a of the object is given  by the following expression:

a = −0.1v,

where v is the instantaneous velocity of the object. The velocity of the object after 3 seconds will be _______

Solution: Key = 29.5 to 29.7

Q31. A cantilever beam OP is connected to another beam PQ with a pin joint as shown in the figure. A load of 10 kN is applied at the mid-point of PQ. The magnitude of bending moment (in kN-m) at fixed end O is

I-41

(A) 2.5               (B) 5                (C) 10               (D) 25

Solution: (C)

Q32. For the truss shown in the figure, the magnitude of the force (in kN) in the member SR is

I-42

(A) 10              (B) 14.14             (C) 20                (D) 28.28

Solution: (C) 

Q33. A cantilever beam with square cross-section of mm side is subjected to a load of 2 kN normal to the top surface as shown in the figure. The Young’s modulus of elasticity of the material of the beam is 210 GPa. The magnitude of slope (in radian) at Q(20 mm from the fixed end) is _____

I-43

Solution: Key = 0.15 to 0.17

Q34. In a plane stress condition, the components of stress at a point are σx = 20 MPa, σy = 80 MPa and τxy = 40 MPa. The maximum shear stress (in MPa) at the point is

(A) 20               (B) 25               (C) 50              (D) 100

Solution: (C)

Q35. In a certain slider-crank mechanism, length of crank and connecting rod are equal. If the crank rotates with a uniform angular speed of 14 rad/s and the crank length is 300 mm, the maximum acceleration of the slider (in m/s2) is _______

Solution: Key = 115 to 120

Q36. A single-degree-freedom spring-mass system is subjected to a sinusoidal force of 10 N amplitude and frequency ω along the axis of the spring. The stiffness of the spring is 150 N/m, damping factor is 0.2 and the undamped natural frequency is 10ω. At steady state, the amplitude of vibration (in m) is approximately

(A) 0.05              (B) 0.07             (C) 0.70              (D) 0.90

Solution: (B)

Q37. A hollow shaft of 1 m length is designed to transmit a power of 30 kW at 700 rpm. The maximum permissible angle of twist in the shaft is 1°. The inner diameter of the shaft is 0.7 times the outer diameter. The modulus of rigidity s 80 GPa. The outside diameter (in mm) of the shaft is _______

Solution: Key = 43 to 45

Q38. A hollow shaft (do = 2di where do and di are the outer and inner diameters respectively) needs to transmit 20 kW power at 3000 RPM. If the maximum permissible shear stress is 30 MPa, do is

(A) 11.29 mm              (B) 22.58 mm              (C) 33.87 mm           (D) 45.16 mm

Solution: (B)

Q39. The total emissive power of a surface is 500 W/m2 at a temperature T1 and 1200 W/m2 at a temperature T2, where the temperatures are in Kelvin. Assuming the emissivity of the surface to be constant, the ratio of the temperatures 49 is

(A) 0.308             (B) 0.416             (C) 0.416              (D) 0.874

Solution: (C)

Q40. The head loss for a laminar incompressible flow through a horizontal circular pipe is h1. Pipe length and fluid remaining the same, if the average flow velocity doubles and the pipe diameter reduces to half its previous value, the head loss is h2. The ratio h2/h1 is

(A) 1             (B) 4               (C) 8               (D) 16

Solution: (C)

Q41. For a fully developed laminar flow of water (dynamic viscosity 0.001 Pa-s) through a pipe of radius 5 cm, the axial pressure gradient is −10 Pa/m. The magnitude of axial velocity (in m/s) at a radial location is 0.2 cm is ______

Solution: Key = 6.2 to 6.3

Q42. A balanced counter flow heat exchanger has  a surface area of 20 m2 and overall heat transfer coefficient of 20 W/m2-K. Air (Cp = 1000 J/kg-K) entering at 0.4 kg/s and 280 K is to be preheated by the air leaving the system at 0.4 kg/s and 300 K. The outlet temperature (in K) of the preheated air is

(A) 290               (B) 300               (C) 320               (D) 350

Solution: (A)

Q43. A cylindrical uranium fuel rod of radius 5 mm in a nuclear reactor is generating heat at the rate of 4 × 107 W/m3. The rod is cooled by a liquid(convective heat transfer coefficient 1000 W/m2-K) at 25℃. At steady state, the surface temperature (in K) of the rods is

(A) 308               (B) 398                (C) 418                (D) 448

Solution: (B)

Q44. Work is done on an adiabatic system due to which its velocity changes from 10 m/s to 20 m/s elevation increases by 20 m and temperature increases by 1K. he mass of the system is 10 kg, Cv = 100 J/(kg.K) and gravitational acceleration is 10 m/s2. If there is no change in any other component of the energy of the system, the magnitude of total work done (in kJ) on the system is  ______

Solution: Key = 4.5

Q45. One kg of air (R = 287 J/kg-K) undergoes an irreversible process between equilibrium state 1 (20℃, 0.9 m3) and equilibrium state 2(20℃, 0.6 m3). The change in entropy s2– s1 (in J/kg-K) is ________

Solution: Key = -117 to -115

Q46. For the same values of peak pressure, peak temperature and heat rejection, the correct order of efficiencies for Otto, Dual and Diesel cycles is

(A)                      (B) 

(C)                      (D) 

Solution: (B)

Q47. In a Rankine cycle, the enthalpies at turbine entry and outlet are 3159 kJ/kg and 2187 kJ/kg, respectively. If the specific pump work is 2 kJ/kg, the specific steam consumption (in kg/kW-h) of the cycle base on net output is ________

Solution: Key = 3.6 to 3.8

Q48. A cube and a sphere made of cast iron (each of volume 1000 cm3) were cast under identical conditions. The time taken for solidifying the cube was 4s. The solidification time (in s) for the sphere is _______

Solution: Key = 6.0 to 6.3

Q49. In a two-stage wire drawing operation, the fractional reduction (ratio of change in cross-sectional) area to initial cross-sectional area) in the first stage is 0.4. The fractional reduction in the second stage is 0.3. The overall fractional reduction is

(A) 0.24                (B) 0.58                (C) 0.60                 (D) 1.00

Solution: (B)

Q50. The flow stress (in MPa) of a material is given by

σ = 500ε0.1,

where ε is true strain. The young’s modulus of elasticity of the material is 200 GPa. A block of thickness 100 mm made of this material is compressed to 95 mm thickness and then the load is removed. The final dimension of the block (in mm) is _______

Solution: Key = 95.14 to 95.20

Q51. During a TIG welding process, the arc current and arc voltage were 50 A and 60 V, respectively, when the welding speed was 150 mm/min. In another process, the TIG welding is carried out at a welding speed of 120 mm/min at the same arc voltage and heat input to the material so that weld quality remains the same. The welding current (in A) for this process is

(A) 40.00                 (B) 44.72                (C) 55.90               (D) 62.25

Solution: (A) 

Q52. A single point cutting tool with 0° rake angle is used in an orthogonal machining process. At a cutting speed of 180 m/min, the thrust force is 490 N. If the coefficient of friction between the tool and the chip is 0.7, then the power consumption (in kW) for the machining operation is ______

Solution: Key = 2.0 to 2.2 

Q53. A resistance-capacitance relaxation circuit is used in an electrical discharge machining process. The discharge voltage is 100 V. At a spark cycle time of 25 μs, the average power input required is 1 kW. The capacitance (in μF) in the circuit is

(A) 2.5                 (B) 5.0               (C) 7.5              (D) 10.0

Solution: (B)

Q54. A project consists of 7 activities. The network along with the time durations (in days) for various activities is shown in the figure.

I-64

The minimum time (in days) for completion of the project is _______

Solution: Key = 39 to 40

Q55. A manufacturer has the following data regarding a product:

Fixed cost per month = Rs .50000

Variable cost per unit = Rs. 200

Selling price per unit = Rs. 300

Production capacity = 1500 units per month

If the production is carried out at 80% of the rated capacity, then the monthly profit (in Rs.) is __________

Solution: Key = 68000 to 72000