Home » Online Projects » Electrical Engineering » GATE 2013 EE - Complete Solutions

GATE 2013 EE - Complete Solutions

GATE 2013 EE - Complete Solutions

Q1. In the circuit shown below what is the output voltage (Vout) in Volts if a silicon transistor Q and an ideal op-amp are used?+

1-i-1

(A) -15               (B) -0.7                (C) +0.7                   (D) +15

Solution: (B)

Q2. The transfer function \frac{V_{2}(s)}{V_{1}(s)} of the circuit shown below is

2-i-1

(A) \frac{0.5s+1}{s+1}                        (B) \frac{3s+6}{s+2}

(C) \frac{s+2}{s+1}                              (D) \frac{s+1}{s+2}

Solution: (D)

Q3. Assuming zero initial condition, the response y (t) of the system given below to a unit step input u (t) is

3-i-1

(A) u(t)                (B) tu(t)                 (C) \frac{t^{2}}{2}u(t)                (D) e^{-t}u(t)

Solution: (B)

Q4. The impulse response of a system is h(t) = t u(t) . For an input u(t -1) , the output is

(A) \frac{t^{2}}{2}u(t)                       (B) \frac{t(t-1)}{2}u(t-1)

(C) \frac{(t-1)^{2}}{2}u(t-1)             (D) \frac{t^{2}-1}{2}u(t-1)

Solution: (C)

Q5. Which one of the following statements is NOT TRUE for a continuous time causal and stable LTI system?

(A) All the poles of the system must lie on the left side of the jω axis.

(B) Zeros of the system can lie anywhere in the s-plane.

(C) All the poles must lie within |s| = 1

(D) All the roots of the characteristic equation must be located on the left side of the jω axis.

Solution: (C)

Q6. Two systems with impulse responses h1 (t) and h2 (t) are connected in cascade. Then the overall impulse response of the cascaded system is given by

(A) product of h_{1}(t) and h_{2}(t)

(B) sum of h_{1}(t) and h_{2}(t)

(C) convolution of h_{1}(t) and h_{2}(t)

(D) subtraction of h_{2}(t) from h_{1}(t)

Solution: (C)

Q7. A source vs(t) = V cos 100πt has an internal impedance of (4 + j3) Ω. If a purely resistive load connected to this source has to extract the maximum power out of the source, its value in Ω should be

(A) 3              (B) 4                (C) 5                (D) 7

Solution: (C)

Q8. A single-phase load is supplied by a single-phase voltage source. If the current flowing from the load to the source is ∠−150°A and if the voltage at the load terminals is  ∠60° V  600V, then the

(A) load absorbs real power and delivers reactive power.

(B) load absorbs real power and absorbs reactive power.

(C) load delivers real power and delivers reactive power.

(D) load delivers real power and absorbs reactive power.

Solution: (B)

Q9. A single-phase transformer has no-load loss of 64 W, as obtained from an open-circuit test. When a short-circuit test is performed on it with 90% of the rated currents flowing in its both LV and HV windings, the measured loss is 81 W. The transformer has maximum efficiency when operated at

(A) 50.0% of the rated current.

(B) 64.0% of the rated current.

(C) 80.0% of the rated current.

(D) 88.8% of the rated current.

Solution: (C)

Q10. The flux density at a point in space is given by B = 4xax + 2kyy + 8azWb/m2. The value of constant k must be equal to

(A) -2                (B) -0.5                  (C) +0.5                (D) +2

Solution: (A)

Q11. A continuous random variable X has a probability density function f(x) = e−x, 0 < x< ∞. Then P{X > 1} is

(A) 0.368            (B) 0.5                    (C) 0.632             (D) 1.0

Solution: (A)

Q12. The curl of the gradient of the scalar field defined by V = 2x2y + 3y2z + 4z2x is

(A) 4xya_{x}+6yza_{y}+8zxa_{z}

(B) 4a_{x}+6a_{y}+8a_{z}

(C) (4xy+4z^{2})a_{x}+(2x^{2}+6yz)a_{y}+(3y^{2}+8zx)a_{z}

(D) 0

Solution: (D)

Q13. In the feedback network shown below, if the feedback factor k is increased, then the

13-i-1

(A) input impedance increases and output impedance decreases.

(B) input impedance increases and output impedance also increases.

(C) input impedance decreases and output impedance also decreases.

(D) input impedance decreases and output impedance increases.

Solution: (A)

Q14. The input impedance of the permanent magnet moving coil (PMMC) voltmeter is infinite. Assuming that the diode shown in the figure below is ideal, the reading of the voltmeter in Volts is

14-i-1

(A) 4.46               (B) 3.15                 (C) 3.15               (D) 0

Solution: (A)

Q15. The Bode plot of a transfer function G(s) is shown in the figure below.

15-i-1 

The gain (20 log|G(s)|) is 32 dB and –8 dB at 1 rad/s and 10 rad/s respectively. The phase is negative for all ω. Then G(s) is

(A) \frac{39.8}{s}                                 (B) \frac{39.8}{s^{2}}

(C) \frac{32}{s}                                     (D) \frac{32}{s^{2}}

Solution: (B)

Q16. A bulb in a staircase has two switches, one switch being at the ground floor and the other one at the first floor. The bulb can be turned ON and also can be turned OFF by any one of the switches irrespective of the state of the other switch. The logic of switching of the bulb resembles

(A) an AND gate                             (B) an OR gate

(C) an XOR gate                             (D) a NAND gate

Solution: (C) 

Q17. For a periodic signal v(t) = 3 sin 100t + 10 cos 300t + 6 sin(500t + π/4), the fundamental frequency in rad/s is

(A) 100                 (B) 300                     (C) 500                   (D) 1500

Solution: (A)

Q18. A band-limited signal with a maximum frequency of 5 kHz is to be sampled. According to the sampling theorem, the sampling frequency in kHz which is not valid is

(A) 5                     (B) 12                    (C) 15                       (D) 20

Solution: (A)

Q19. Consider a delta connection of resistors and its equivalent star connection as shown below. If all elements of the delta connection are scaled by a factor k, k > 0, the elements of the corresponding star equivalent will be scaled by a factor of

19-i-1

(A) k^{2}              (B) k               (C) \frac{1}{k}                   (D) \sqrt{k}

Solution: (B)

Q20. The angle δ in the swing equation of a synchronous generator is the

(A) angle between stator voltage and current.

(B) angular displacement of the rotor with respect to the stator.

(C) angular displacement of the stator mmf with respect to a synchronously rotating axis.

(D) angular displacement of an axis fixed to the rotor with respect to a synchronously rotating axis.

Solution: (D)

Q21. Leakage flux in an induction motor is

(A) flux that leaks through the machine

(B) flux that links both stator and rotor windings

(C) flux that links none of the windings

(D) flux that links the stator winding or the rotor winding but not both

Solution: (D)

Q22. Three moving iron type voltmeters are connected as shown below. Voltmeter readings are V, V1 and V2, as indicated. The correct relation among the voltmeter readings is 

22-i-1

(A) V=\frac{V_{1}}{\sqrt{2}}+\frac{V_{2}}{\sqrt{2}}                

(B) V=V_{1}+V_{2}

(C) V=V_{1}V_{2}                            

(D) V=V_{2}-V_{1}

Solution: (D)

Q23. Square roots of –i, where i = √−1

(A) i, -i

(B) \cos \left ( -\frac{\pi }{4} \right )+i\sin \left ( -\frac{\pi }{4} \right ), \cos \left (\frac{3\pi }{4} \right )+i\sin \left (\frac{3\pi }{4} \right )

(C) \cos \left (\frac{\pi }{4} \right)+i\sin \left (\frac{3\pi }{4} \right), \cos \left (\frac{3\pi }{4} \right )+i\sin \left (\frac{\pi }{4} \right )

(D) \cos \left (\frac{3\pi }{4} \right)+i\sin \left (-\frac{3\pi }{4} \right), \cos \left (-\frac{3\pi }{4} \right )+i\sin \left (\frac{\pi }{4} \right )

Solution: (B)

Q24. Given a vector field F = y2xax – yzay – x2az, the line integral ∫F ∙ dl evaluated along a segment on the x-axis from x = 1 to x = 2 is

(A) -2.33               (B) 0                  (C) 2.33                  (D) 7

Solution: (B)

Q25. The equation 25 has

(A) no solution

(B) only one solution 

(C) non-zero unique solution

(D) multiple solutions

Solution: (D)

Q26. A strain gauge forms one arm of the bridge shown in the figure below and has a nominal resistance without any load as Rs = 300 Ω. Other bridge resistances are R1 = R2 = R3 = 300 Ω. The maximum permissible current through the strain gauge is 20 mA. During certain measurement when the bridge is excited by maximum permissible voltage and the strain gauge resistance is increased by 1% over the nominal value, the output voltage V0 in mV is

26-i-1

(A) 56.02                     (B) 40.83              (C) 29.85              (D) 10.02

Solution: (C)

Q27. In the circuit shown below, the knee current of the ideal Zener diode is 10 mA. To maintain 5 V across RL, the minimum value of RL in Ω and the minimum power rating of the Zener diode in mW respectively are

27-i-1

(A) 125 and 125            (B) 125 and 250         (C) 250 and 125           (D) 250 and 250

Solution: (B)

Q28. The open-loop transfer function of a dc motor is given as \frac{\omega (s)}{V_{a}(s)}=\frac{10}{1+10s}. When connected in feedback as shown below, the approximate value of Ka that will reduce the time constant of the closed loop system by one hundred times as compared to that of the open-loop system is

28-i-1

(A) 1                 (B) 5               (C) 10               (D) 100

Solution: (C)

Q29. In the circuit shown below, if the source voltage VS = 100∠53.13° V then the Thevenin’s equivalent voltage in Volts as seen by the load resistance RL is

29-i-1

(A) 100∠90°           (B) 800∠0°             (C) 800∠90°            (D) 100∠60°

Solution: (C)

Q30.  Three capacitors C1, C2, and C3, whose values are 10μF, 5μF, and 2μF respectively, have breakdown voltages of 10V, 5V, and 2V respectively. For the interconnection shown, the maximum safe voltage in Volts that can be applied across the combination and the corresponding total charge in μC stored in the effective capacitance across the terminals are respectively

30-i-1

(A) 2.8 and 36              (B) 7 and 119        (C) 2.8 and 32            (D) 7 and 80

Solution: (C)

Q31. A voltage 1000sin ωt Volts is applied across YZ. Assuming ideal diodes, the voltage measured across WX in Volts is

31-i-1

(A) sin ωt

(B) (sin ωt + |sin ωt|)/2

(C) (sin ωt −|sin ωt|)/2

(D) 0 for all t

Solution: (D)

Q32. The separately excited dc motor in the figure below has a rated armature current of 20 A and a rated armature voltage of 150 V. An ideal chopper switching at 5 kHz is used to control the armature voltage. If La = 0.1 mH, Ra = 1 Ω, neglecting armature reaction, the duty ratio of the chopper to obtain 50% of the rated torque at the rated speed and the rated field current is

32-i-1

(A) 0.4             (B) 0.5               (C) 0.6                (D) 0.7

Solution: (D)

Q33. For a power system network with n nodes, Z33 of its bus impedance matrix is j0.5 per unit. The voltage at node 3 is 1.3 ∠–10° per unit. If a capacitor having reactance of –j3.5 per unit is now added to the network between node 3 and the reference node, the current drawn by the capacitor per unit is

(A) 0.325 ∠−180°                (B) 0.325 ∠80°

(C) 0.371∠−100°                  (D) 0.433∠80°

Solution: (D)

Q34. A dielectric slab with 500 mm × 500 mm cross-section is 0.4 m long. The slab is subjected to a uniform electric field of E = 6ax + 8ay kV/mm. The elative A dielectric slab with 500 mm × 500 mm cross-section is 0.4 m long. The slab is subjected to a uniform electric field of E = 6ax + 8ay kV/mm. The elative

(A) 8.85\times 10^{-11}

(B) 8.85\times 10^{-5}

(C) 88.5

(D) 885

Solution: (C)

Q35. A matrix has eigenvalues –1 and –2. The corresponding eigenvectors are 35 respectively. The matrix is

(A)            (B)          (C)           (D) 

Solution: (D)

Q36. 36 evaluated anticlockwise around the circle |z – i| = 2, where i = √−1, is

(A) −4π             (B) 0              (C) 2 + π               (D) 2 + 2i

Solution: (A)

Q37. The clock frequency applied to the digital circuit shown in the figure below is 1 kHz. If the initial state of the output Q of the flip-flop is ‘0’, then the frequency of the output waveform Q in kHz is

37-i-1

(A) 0.25              (B) 0.5               (C) 1                 (D) 2

Solution: (B) 

Q38. In the circuit shown below, Q1 has negligible collector-to-emitter saturation voltage and the diode drops negligible voltage across it under forward bias. If Vcc is +5 V, X and Y are digital signals with 0 V as logic 0 and Vcc as logic 1, then the Boolean expression for Z is

38-i-1

(A) XY          (B) \bar{X}Y          (C) X\bar{Y}        (D) \bar{XY}

Solution: (B)

Q39. In the circuit shown below the op-amps are ideal. Then Vout in Volts is

39-i-1

(A) 4              (B) 6               (C) 8                (D) 10

Solution: (C)

Q40. The signal flow graph for a system is given below. The transfer function 40 for this system is

 40-i-1

(A) \frac{s+1}{5s^{2}+6s+2}         (B) \frac{s+1}{s^{2}+6s+2}

(C) \frac{s+1}{s^{2}+4s+2}            (D) \frac{1}{5s^{2}+6s+2}

Solution: (A)

Q41. The impulse response of a continuous time system is given by h(t) = δ(t − 1) + δ (t − 3) . The value of the step response at t = 2 is

(A) 0             (B) 1               (C) 2                (D) 3

Solution: (B)

Q42. Two magnetically uncoupled inductive coils have Q factors q1 and q2 at the chosen operating frequency. Their respective resistances are R1 and R2. When connected in series, their effective Q factor at the same operating frequency is

(A) q_{1}R_{1}+q_{2}R_{2}

(B) \frac{q_{1}}{R_{1}}+\frac{q_{2}}{R_{2}}

(C) \frac{q_{1}R_{1}+q_{2}R_{2}}{R_{1}+R_{2}}

(D) q_{1}R_{2}+q_{2}R_{1}

Solution: (C)

Q43. The following arrangement consists of an ideal transformer and an attenuator which attenuates by a factor of 0.8. An ac voltage VWX1 = 100 V is applied across WX to get an open circuit voltage VYZ1 across YZ. Next an ac voltage VYZ2 = 100 V is applied across YZ to get an open circuit voltage VWX2 across WX. Then, VYZ1/VWX1, VWX2/VYZ2 are respectively,

43-i-1

(A) 125/100 and 80/100                   (B) 100/100 and 80/100

(C) 100/100 and 100/100                 (C) 80/100 and 80/100

Solution: (B)

Q44.  Thyristor T in the figure below is initially off and is triggered with a single pulse of width 10 μs. It is given that 44 Assuming latching and  holding currents of the thyristor are both zero and the initial charge on C is zero, T conducts for

44-i-1

(A) 10 μs           (B) 50 μs          (C) 100 μs            (D) 200 μs

Solution: (C)

Q45. A 4-pole induction motor, supplied by a slightly unbalanced three-phase 50 Hz source, is rotating at 1440 rpm. The electrical frequency in Hz of the induced negative sequence current in the rotor is

(A) 100             (B) 98              (C) 52                 (D) 48

Solution: (B)

Q46. A function y = 5x2 + 10x is defined over an open interval x = (1, 2). At least at one point in this interval, \frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} x}  is exactly 

(A) 20                (B) 25              (C) 30                 (D) 35

Solution: (B)

Q47. When the Newton-Raphson method is applied to solve the equation f(x) =  x3 + 2x – 1 = 0, the solution at the end of the first iteration with the initial guess value as x0 = 1.2 is

(A) -0.82           (B) 25                (C) 30               (D) 35      

Solution: (C)

Q48. In the figure shown below, the chopper feeds a resistive load from a battery source. MOSFET Q is switched at 250 kHz, with a duty ratio of 0.4. All elements of the circuit are assumed to be ideal.

48 & 49 common data 

The average source current in Amps in steady-state is

(A) 3/2                (B) 5/3               (C) 5/2                 (D) 15/4

Solution: (B)

Q49. The PEAK-TO-PEAK source current ripple in Amps is

(A) 0.96               (B) 0.144           (C) 0.192              (D) 0.288

Solution: (C)

Q50. The state variable formulation of a system is given as

50 and 51

x1(0) = =, x2(0) = 0 and

 50 and 51-1

The system is

(A) controllable but not observable

(B) not controllable but observable

(C) both controllable and observable

(D) both not controllable and not observable

Solution: (A)

Q51. The response y (t) to a unit step input is

(A) \frac{1}{2}-\frac{1}{2}e^{-2t}

(B) 1-\frac{1}{2}e^{-2t}-\frac{1}{2}e^{-t}

(C) e^{-2t}-e^{-t}

(D) 1-e^{-t}

Solution: (A)

Q52. In the following network, the voltage magnitudes at all buses are equal to 1 p.u., the voltage phase angles are very small, and the line resistances are negligible. All the line reactances are equal to j1 Ω.

 52 & 53 common data 

 

The voltage phase angles in rad at buses 2 and 3 are

(A) \Theta_{2}=-0.1, \Theta_{3}=-0.2

(B) \Theta_{2}=0, \Theta_{3}=-0.1

(C) \Theta_{2}=0.1, \Theta_{3}=0.1

(D) \Theta_{2}=0.1, \Theta_{3}=0.2

Solution: Key = Marks to all

Q53. If the base impedance and the line-to-line base voltage are 100 Ω and 100 kV, respectively, then the real power in MW delivered by the generator connected at the slack bus is

(A) -10             (B) 0             (C) 10            (D) 20

Solution: Key = Marks to all

Q54. The Voltage Source Inverter (VSI) shown in the figure below is switched to provide a 50 Hz, square-wave ac output voltage (v0) across an R-L load. Reference polarity of v0 and reference direction of the output current i0 are indicated in the figure. It is given that R = 3 Ω, L = 9.55 mH.

54 & 55 common data 

 

In the interval when v0 < 0 and i0 > 0 the pair of devices which conducts the load current is

(A) Q1, Q2         (B) Q3, Q4            (C) D1, D2            (D) D3, D4

Solution: (D)

Q55. Appropriate transition i.e., Zero Voltage Switching (ZVS)/Zero Current Switching (ZCS) of the IGBTs during turn-on/turn-off is

(A) ZVS during turn-off                         (B) ZVS during turn-on

(C) ZCS during turn-off                         (D) ZCS during turn-on

Solution: Key = Marks to all

Translate »